DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Cene zlata dosegajo zgodovinske vrednosti, z zlatom pa lahko trgujemo tudi v Sloveniji

Avtor: TINE PETRIČ
Naslov: Zlato se sveti, kot še nikoli
Vir: FINANCE, Številka: 136,
Datum: 18.07.2006
Rubrika: Priloga,
Stran: 11

Cene zlata dosegajo zgodovinske vrednosti, z zlatom pa lahko trgujemo tudi v Sloveniji Glavna privlačnost zlata ni zgolj njegova naraščajoča cena, temveč tudi to, da sta njegov nakup in prodaja oproščena vseh davščin.

Cena unče zlata je od začetka leta poskočila za dobrih 29 odstotkov, dvomov o njegovi nadaljnji rasti pa med analitiki ni veliko. Na njegovo ceno namreč vplivajo drugi dejavniki, recimo gibanje tečajev delnice, predvsem stopnja negotovosti in inflacijska pričakovanja med svetovnimi vlagatelji. Vlagatelji zlato dojemajo kot eno najvarnejših naložb, poleg tega ima tudi notranjo vrednost. Ob večjih inflacijskih pritiskih v največjih svetovnih gospodarstvih in krizah po svetu se vlagatelji odzovejo z nakupi zlata, kar je še posebno očitno ob zdajšnji bližnjevzhodni in z njo povezani naftni krizi. Pridružujejo se jim tudi države, kot so Kitajska, Indija in Rusija, ki kupujejo monetarno zlato za svoje hitro naraščajoče mednarodne denarne rezerve. Cena standardizirane terminske pogodbe (futures) za zlato z dospelostjo aprila prihodnje leto se je včeraj gibala okoli 702,5 dolarja za unčo (31,1035 grama), kar je 5,3 odstotka več od sedanje cene.

Trgovanje z zlatom tudi pri nas
Vlaganje v zlato (tako imenovano naložbeno zlato) oziroma njegov nakup in prodaja sta možna tudi v Sloveniji. S trgovanjem z naložbenim zlatom se ukvarja podjetje Moro & Kunst, po besedah njegove lastnice Irene Moro pa so tudi edini v Sloveniji. “Trgujemo z zlatimi kovanci in palicami. Teža palic, ki se meri v gramih, sega od enega do tisoč gramov, teža kovancev pa od dvajsetine unče do desetih unč,” pravi Morova. Kovanci so zakonito plačilno sredstvo v državi, ki jih je izdala, njihova cena pa se določa na borzi in nimajo numizmatične vrednosti. Medtem ko so kovanci lahko manjše čistote (22 karatov), pa podjetje trguje zgolj s palicami največje čistote 24 karatov.

Nakup in prodaja zlata
Podjetje zlato prodaja po trenutni dnevni dolarski borzni ceni “gold spot price”. Tej ceni za unčo, ki se preračunava v tolarje po dnevnem tečaju Banke Slovenije, je treba prišteti še stroške kovanja, prevoza in zavarovanja ter manipulativne stroške. V končni prodajni ceni so vključeni vsi ti stroški in stroški trgovca. Pri kilogramski palici ta delež znaša do tri odstotke nad borzno ceno, pri unčnem kovancu pa do šest odstotkov. Manjša je teža enote, večji je ta pribitek. Zato Irena Moro za naložbe priporoča enote zlata večje teže. “Naložbeno zlato odkupujemo po trenutni dnevni borzni ceni. Je visoko likvidno, v Sloveniji ga lahko prodate za zdaj samo pri nas, v sosednjih državah pa tudi v skoraj vseh poslovnih bankah,” dodaja.

Brez davkov
Trgovanje z naložbenim zlatom (zlate palice čistote nad 999,9 tisočinke ter kovanci čistote 900 tisočink in več) ima v EU in torej tudi pri nas zelo ugodno davčno obravnavo. Ureditev Evropske unije za naložbeno zlato je usklajena s slovenskim zakonom o DDV, in sicer z 52. členom zakona o davku na dodano vrednost. Ta določa, da je trgovanje z zlatom oproščeno plačil vseh davščin, prav tako pri fizičnih osebah ni plačila davka na kapitalski dobiček.

Je zlato pravo?
Vsi naložbeni zlati kovanci in palice morajo imeti vtisnjen certifikat, ki razkriva lastnosti izdelka, za katere država porekla tudi jamči. Oznake na kovancih so ime kovanca, država porekla, nominalna vrednost, teža, čistota in letnica izdaje, na palicah pa so označeni ime in znak kovnice, teža, čistota in serijska številka palice.