DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Več informacij in možnost nakupa najdete tukaj.

Cena zlata je letos podivjala

Zlato kot naložba je za Slovence manj zanimivo kot denimo za Kitajce, Indijce, Američane, Brazilce in Ruse; prav ti narodi pokupijo na leto največ čistega zlata – to je njihova tradicija. Pri nas so te naložbe še v povojih, saj niti ni dovolj informacij. V posredniški družbi Moro, ki je edina pri nas pooblaščena za trgovino z žlahtnimi kovinami, smo izvedeli, da so določeni kovanci iz čistega zlata, ki so zakonito plačilno sredstvo v državah izdajateljicah, oproščeni davka, za druge žlahtne kovine je treba v Sloveniji odšteti 20-odstotni DDV.

Zakaj vlagati v čisto zlato – kovance in zlate palice? Zlato sodi med najbolj varne naložbe, njegova prava vrednost pa se najbolj izkaže v kriznih obdobjih kake države in sploh civilizacije. Tudi s psihološkega vidika prinaša lastnikom varnost in samozavest.
Zakaj bi kupovali zlato?

Kot prvi razlog naša sogovornica Irena Moro navaja davčne olajšave. »Marsikdo v Sloveniji ne ve, da je trgovanje s čistim zlatom oproščeno davkov. Uredba – 52.c člen ZDDV, ki jo je sprejela Slovenija, ko je vstopila v EU, natančno navaja, kateri zlati kovanci in zlate palice se prodajajo brez DDV. Čistina zlata mora biti 900 tisočink ali več; za čisto zlato je mera 999,99 tisočinke, oznaka je 999,99/1000 (to je 24 karatov). Kovanci in palice morajo biti kovani po letu 1800 in so zakonito plačilno sredstvo v državi, ki jih je izdala. V Evropski uniji so to zlati kovanci s podobo dunajskih filharmonikov. Tudi Slovenija je obvezna vsako leto sporočiti komisiji EU v Bruselj, kateri zlati kovanci izpolnjujejo pogoje za trgovanje in so oproščeni plačila DDV.

Slovenci so letos začeli kupovati večje količine zlata
V pooblaščenem podjetju Moro & Kunst se je letos povečala prodaja zlata. Za državljane Slovenije so menda te naložbe postale zanimive tudi zaradi hitre rasti njegove vrednosti v zadnjem letu, pa tudi zato, ker je zlato dolgoročno gledano varna in donosna naložba, saj je njegova vrednost od januarja 2000 zrasla za 134 odstotkov.
Naša sogovornica priporoča naložbenikom nakup unčo težkih zlatih kovancev ter zlatih palic po 250 gramov ali več. Kupci morajo biti pozorni na trenutno borzno ceno, saj cena kovanca ne sme biti več kot šest, palice pa štiri odstotke nad borzno ceno. Za občane je fizično zlato zanimiva naložba, ker je oproščena davščin in dolgoročno ne izgublja vrednosti.

Delo, 7. april 2006 (Mirjana Ribič)