DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

…………………………………….

Motivi: Lipa, Kostanj, Smreka, Bor, Bukev, Hrast. Lepo darilo ali del zbirke.

Čar zlata na zlatnikih s podobani starodavnih civilizacij – Inki

Nakup opravite s klikom na izbrano sliko …

Zlato Inkov, tretji kovanec iz serije Čar zlata ima na sprednji strani upodobljeno lamo, ki je narejena po vzoru dragocenih daril, ki so jih Inki izdelovali iz zlata. V ozadju je vidna odprtina, ki naj bi predstavljala vhod v zlati tempelj Coricancho. Ta veličasten kompleks, ki se nahaja v središču znamenitega perujskega mesta Cuzco, je bil znan po nenavadnem oblikovanju, popolnoma ravnem zidu in razkošnem zlatem pohištvu. Na desni strani kovanca se nahaja božanstvo s solzami na licu. Spodaj levo je prikazan quipu, inkovska pisava. Quipuja do danes še niso razvozlali. Ena od teorij govori o tem, da naj bi poleg črk in števil vseboval tudi govor.

Na hrbtni strani zlatnika je prikazan Oréjon, zlata daritev plemiča Inka. Raztegnjeni ušesni čepki so posledica obročkov, ki so jih običajno nosili Inki. Pomembno obdobje je bil prehod od fanta do moškega, kar se je po njihovem verovanju zgodilo pri 14 letih. Takrat so jim predrli ušesa in v odprtino vstavili zlate obročke. Z odraščanjem so vstavljali vedno večje, ali dodajali nove majhne, njihova velikost in teža pa sta kožo raztegnila tako, da so ušesa počivala na ramenih. Orejones v prevodu pomeni velika ušesa.

Inki so vladali visoko razvitemu imperiju

Od 13. do 16. stoletja so Inki vladali velikemu, visoko razvitemu imperiju, ki ga je sestavljalo več sto andskih plemen. Častili so kult sonca. Najrazkošnejša zgradba v središču mesta je bilo svetišče sonca Coricancha. Zgradili so ga v zahvalo bogu Intiju. Bilo je najsvetlejše mesto v cesarstvu, romarsko središče in najveličastnejši spomenik. Svetišče je imelo približno 400 kubičnih metrov prostornine. Stene svetišča, zunanje in notranje, so bile obložene z zlatimi ploščicami in okrašene z zlatim nakitom. Na vzhodni strani svetišča je bilo iz zlata izdelano sonce.

Inki so v strahospoštovanju do sonca verjeli, da zlato predstavlja njegove solze in upodablja njegove regenerativne moči. Zato je imelo zlato velik duhovni pomen za Inke. Bili so spretni zlatarji. Taljenje zlata in izdelava umetniških del iz plemenite kovine sta bila za Inke verska obreda. Zlat nakit je smel nositi le vladar. To je pomenilo, da je božanskega rodu, potomec samega boga sonca.

Cesarstvo Inkov je ugasnilo leta 1532 med osvajalskem pohodom Špancev. Nekaterim Inkom je z delom bogastva uspelo pobegniti. Leta 1911 so našli ostanke mesta na hribu pri gori Macchu Pichu. V središču mesta je bil zgrajen Sončev hram piramidne oblike. Predvidevajo, da je bilo tam skrivno zatočišče pobeglih Inkov.

Zlatniki iz serije Čar zlata prikazujejo starodavne umetniške zaklade in na vsakem od njih je napisana beseda zlato v ustrezni pisavi kulture, ki jo raziskujejo. Zbirko sestavljajo zlatniki z zakladi Mezopotamija, Faraoni (Egipt), Inki, Skiti, Indija in Kitajska.

 

Kolekcijo zlatnikov iz serije Čar zlata lahko hranite v elegantni črni leseni šatulji. Set predstavlja čudovito darilo.