DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Več informacij in možnost nakupa najdete tukaj.

Bo PLATINA plemenita kovina leta 2019?

Platina je poleg paladija najpogosteje uporabljena plemenita kovina platinske skupine PMG, znane tudi kot platinoidi. Platina spada med redkejše elemente zemeljske skorje. Kovina je zelo odporna proti obrabi, oksidaciji in koroziji, zato je vsestransko uporabna.

UPORABA:

Platina se uporablja v različnih industrijskih panogah, za izdelavo nakita, medicinske opreme. V avtomobilski industriji je platina poleg paladija nenadomestljiv izdelek v proizvodnji katalizatorjev. Plemenita kovina je zanimiva tudi kot oblika investicije, saj jo vlagatelji vse bolj vključujejo v svoj investicijski portfelj.

NAHAJALIŠČA:

Platina se nahaja v specifičnih geoloških okoljih na razmeroma malo področjih na zemlji. Pridobivajo jo tudi kot stranski proizvod pri rafinaciji niklja in bakra. Največja nahajališča najdemo na območju Južne Afrike, v Rusiji in Severni Ameriki. V letu 2017 je Južna Afrika priskrbela 70 odstotkov zalog platine v svetu, kar znaša 130 ton plemenite kovine, kar je manj kot v preteklih letih.

PLATINA, PREGLED ZA LETO 2018

Platina se uporablja predvsem za izdelavo avtomobilskih katalizatorjev na dizelski pogon. Pomanjkanje povpraševanja po dizelskih avtomobilih v Evropi in na Kitajskem v letu 2018 je vplivalo na znižanje cene kovine skoraj za 16 odstotkov.

Na ceno platine so vplivali še geopolitične razmere, ameriški dolar in zmanjšanje povpraševanja po nakitu. Ti dejavniki so zniževali ceno plemenite kovine skozi vse leto.

Na spodnjem grafu je viden padec cene platine. V lanskem letu je 19. januarja dosegla najvišjo vrednost, 1.010 ameriških dolarjev, decembra je pa njena cena padla na 795 dolarjev za unčo.

Cena platine od 1. januarja 2018 do 20. decembra 2018

vir: www.kitco.com, 2019

KLJUČNI DEJAVNIKI ZA SPREMLJANJE IN NAPOVEDOVANJE CENE PLATINE ZA LETO 2019

Oliver Reynolds, ekonomist FocusEconomics, napoveduje dvig cene platine v letu 2019. Pravi, da bosta ponudba in povpraševanje po platini v Severni Ameriki narasla, vendar bo zaradi upada prodaje dizelskih vozil rast cen počasnejša. Dodaja še, da naj bi se obseg ponudbe plemenite kovine postopoma zmanjšal, kar bo pozitivno vplivalo na ceno.
Predsednik in izvršni direktor največjega kanadskega podjetja New Age Metals Inc., Harry Barr, meni, da se bo ponudba platine v letu 2019 zmanjšala. Kot glavni razlog omenja zmanjšanje proizvodnje platine v afriških rudnikih zaradi slabih delovnih pogojev zaposlenih, izčrpanih zalog in neekonomičnih globin rudarjenja v že obstoječih rudnikih. Hkrati napoveduje, da bo zmanjšanje ponudbe v letu 2019 povišalo ceno kovine, saj bi pomisleki glede morebitnega primanjkljaja v oskrbi vplivali na vlagatelje, ki bi kovino dodali v svoj naložbeni portfelju.
Barr še poudarja, da je skupina PGM, kamor spadata platina in paladij, manjša od skupin drugih plemenitih kovin, kar omogoča boljši pregled nad celotnim dogajanjem in s tem vlagateljem omogoča več zaupanja pri odločanju o naložbah.
Predstavniki mednarodne banke Commerzbank so v napovedi za Kitco za leto 2019 napisali, da je trenutna cena platine nizka tako v absolutnem smislu kot tudi v primerjavi s ceno zlata in paladija, kar nakazuje na zvišanje cene plemenite kovine. Ponudba kovine je trenutno večja od povpraševanja, zato menijo, da se bo njena cena povečala manj izrazito kot cena zlata.
V nedavnem poročilu o platini analitiki FocusEconomics napovedujejo povišanje cene platine zaradi povečanja povpraševanja po nakitu in močnejšega povpraševanja industrije, kar naj bi izravnalo in tudi preseglo upad povpraševanja po kovini v avtomobilskem sektorju.
V poročilu dodajajo še, da bo pomemben dejavnik pri povpraševanju po naložbah in s tem pri oblikovanju cen, dogajanje na področju svetovne trgovinske napetosti med ZDA in Kitajsko, ki naj bi se umirilo.

OBLIKE INVESTICIJ V PLATINO

Investitorjem v Sloveniji so na voljo palice iz platine s certifikatom Good Delivery, čistine 999,5/1000, mas 100 g, 31,1035 g in 5 g, ponudnikov Argor Heraeus, Heraeus in Degussa. V ponudbi družbe Moro lahko vlagatelji izbirajo še med kovanci iz platine mas 1,24 g (1/25 trojske unče) in 31,1035 g (1 trojska unča). Kovanci iz platine so Dunajski filharmoniki, Avstralski kenguru, Kanadski javorjev list in Britanija.
Pri nakupu naložbenih palic in kovancev iz platine se v Sloveniji plača 22 odstotni DDV.

Pregled ponudbe Moro


5 g, Palica iz platine

31,1035 g, Palica iz platine


1,24 g Dunajski filharmoniki iz platine 2019

31,1035 g, Dunajski filharmoniki iz platine 2019

31,12 g, Platinasti avstralski kenguru

31,21 g, Platinasta Britanija Velike Britanije


31,15 g, Platinasti Kanadski javorjev list

100 g, Palica iz platine

Prevod in priredba: Vesna Mladenova