DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Ali bo zlato zadržalo borzno vrednost nad 1.000 USD?

Najvišja zgodovinska vrednost, ki jo je zlato doseglo 17. marca 2008, to je 1.033,90 USD za trojaško unčo, ni več daleč. V petek, 11. septembra je zlato na COMEX doseglo vrednost 1009,90 USD za unčo čistega zlata pri dnevni najnižji vrednosti EUR/USD 1,4584. Za unčo zlata je bilo potrebno odšteti 696,24 EUR.

EUR/USD
USD/JPY
GBP/USD
USD/CHF
1.4584
90.65
1.6677
1.0370
9/11/09 5:34(EST)

Vsekakor pa se vrednost zlata v EUR še naprej povečuje, to pomeni, da je še 11 odstotkov oddaljena od najvišje vrednosti zlata, ki ga je zlato doseglo na borzi marca letos.

Po podatkih GFMS iz Londona, se je v lanskem letu, prvič v zgodovini v svetovnem merilu odkupilo več nakita kot je bilo prodaje. V zadnjih nekaj letih se večino izdelujejo kovanci in palice, kar služi naložbenikom za hrambo vrednosti.

Naložbeno zlato po ZDDV ni obdavčeno, zato je zlato valuta. Velja kot zamenjava za denar. Ko govorimo o zlatu, govorimo o vrednosti izraženi v valuti. Ameriški dolar in vrednost zlata izražena v USD tradicionalno kotirata v negativni korelaciji, to pomeni, ko vrednost ameriškega dolarja pada, raste vrednost zlata, ravno tako izražena v USD.

zlato_01
Vir: stockcharts.com

Medtem ko je vrednost ameriškega dolarja še naprej zelo slaba se vrednost zlata povečuje.

Rast vrednosti zlata na svetovnih borzah pomeni predvsem zaupanje zlatu kot naložbi za prihodnost. Ne glede na razliko v ceni pri posameznih enotah zlata naložbenikom priporočamo, da za naložbo kupujejo manjše, likvidnejše enote.

V vseh državah je finančna politika usmerjena k stabiliziranju sistema, k reševanju kriznih razmer. Naložbeniki so v stalnih pričakovanjih inflacije ali porastu delniških trgov? Izrednega pomena je, da naložbeniki razmislijo in določen del sredstev naložijo v varno zlato.

zlato_02
Vir: kitco.com

Večina naložbenikov verjame, da vrednost zlata narašča, medtem ko vrednost ameriškega dolarja pada. Zlato narašča nasproti vsem valutam v svetu.

zlato_03
Vir: stockcharts.com

Po vsej verjetnosti lahko ponovno računamo na višanje cene zlata na svetovnih borzah, vsekakor pa zasledujemo vrednost 1.100 USD/unčo zlata. Naše vodilo pri svetovanju ostaja v vseh letih enako. Rast cene zlata na svetovnih borzah ni bistvenega pomena, svojemu premoženju ohranite vrednost in ga kupite, ko se zanj odločite!
Kitajska vlada se je v zadnjem času z namenom zaščite državljanov, odločila v večji meri priporočati nakup zlata in sreba. Zakoni o posedovanju zlata niso več ostri, kot so bili še v lanskem letu, kjer je veljala omejitev pri nakupu. Letos se je Kitajska odločila, da prodaja državljanom tudi državne rezerve v obliki kovancev in malih palic. Povpraševanje v tej državi bo v prihodnje eden od ključnih razlogov za rast cene zlata na svetovnih borzah, saj se pričakuje, da bodo Kitajci v večji meri  menjali denar za zlato. V zgodovini tovrstnega pojava še ni bilo, zato zgodovinska rast cene zlata na svetovni borzi ne more biti osnova za vnaprejšnje napovedi.

Po podatkih GFMS je Kitajska največja država po pridobivanju zlata ter druga največja država v svetu po potrošnji. Indija je država s tradicijo lastništva in hrambe zlata, medtem ko se je na Kitajskem potreba po zlatu pokazala z naraščajočo mednarodno menjavo. Trgovanje z zlatom je na Kitajskem v stalnem in hitrem porastu, ter ima zelo velik potencial z višanjem osebnih prejemkov državljanov. Kitajska bo s tem pridobila primat v svetu, katerega ji Amerika ne bo mogla odvzeti. Pričakuje se, da bo Kitajska s časoma postala ena od svetovnih velesil tudi na področju kreiranja cene zlata.

Irena Moro
Vir: Reuters