DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

…………………………………….

Motivi: Lipa, Kostanj, Smreka, Bor, Bukev, Hrast. Lepo darilo ali del zbirke.

Pregled trga plemenitih kovin – september 2021

Vir: The Aden Forecast

V današnjem negotovem in hitro spreminjajočem se svetu je zlato učinkovito varno zatočišče. Zlato že tisočletja služi kot zavarovanje pred inflacijo in tečajnimi nihanji ter predstavlja posameznikovo čisto premoženje, ki je neodvisno od finančnega in bančnega sistema. Je edino plačilno sredstvo, ki bo vedno unovčljivo, poročata avtorici v mesečnem poročilu The Aden Forecast. Gre za kovino, ki je sprožila niz zgodovinskih dogodkov in je del monetarnega sistema od samega začetka. Je mednarodno plačilno sredstvo, sprejeto tako v dobrih kot tudi slabih, celo katastrofalnih časih. Ponudba zlata je omejena, hkrati ga ni možno ustvariti »iz ničesar« kot fiat valute. Zlato je oprijemljivo in praktično neuničljivo. Banke nad zlatom nimajo nadzora (čeprav bi ga želele imeti), kar daje posameznikom unikatno moč nad svojim premoženjem in predvsem neodvisnost. Realna vrednost zlata se dejansko nikoli ne spreminja, kar se spreminja, je količina fiat valute, ki jo potrebujemo za nakup določene količine fizičnega zlata.

Svet trenutno pretresajo mnoge naravne katastrofe (orkani, poplave, požari …), geopolitične razmere kot sta vojna v Afganistanu in migracije, hkrati pa je pritisk Delta različice virusa Covid-19 vedno večji. Vse to vpliva na dogajanje na globalnih finančnih tleh. Razmere so negotove in konfuzne.

Po korekciji cene zlata v začetku avgusta se je ta nekoliko dvignila in sprožila ugibanja o zaključku kratkotrajne korekcije, ki se je začela junija letos. Napram precenjenim finančnim instrumentom je zlato prvič po letu 2018 podcenjeno. Cena zlata raste v mnogih svetovnih valutah, kar dokazuje, da je zlato najmočnejša svetovna valuta. Rast cene zlata bi lahko v naslednjem valu presegla rast delniških trgov. Enako se lahko zgodi v primerjavi s trgom surovin. Tehnične analize, ki nakazujejo na tak trend, so hkrati signali za nakup plemenitih kovin.

Cena zlata je ne glede na poletno korekcijo v bikovskem trendu in tako naj bi ostalo še kar nekaj časa. To trditev podpira več dejavnikov, kot so rastoče povpraševanje po investicijah, ki veljajo za varno zatočišče in hranilec vrednosti, izredno nizke obrestne mere, šibak ameriški dolar in geopolitične razmere v svetu. Nekatere države naložbeno zlato in po novem tudi srebro pravno-formalno opredeljujejo kot valuto. Nazadnje so to storili v Ohiu (ZDA). Centralne banke še naprej dodajajo v mednarodne rezerve monetarno zlato, ki služi kot zavarovanje pred valutnim tveganjem.

Da bi dobila nov,  močnejši zagon rasti bi morala cena zlata preseči zgornjo tehnično mejo, ki se trenutno nahaja pri 1.909 dolarjih za trojsko unčo. V tem primeru lahko cena zlata preseže 2.100 dolarjev za trojsko unčo. Trenutno se cena giblje okrog spodnje tehnične meje oziroma 23 mesečnim drsečim povprečjem, ki se nahaja pri 1.760 dolarjih za trojsko unčo. V naslednjih nekaj tednih naj bi se pokazalo, kam se bo kratkoročni trend obrnil. Vsekakor bikovski trend ne bo prekinjen, vsaj dokler cena zlata ne pade pod 1.678 dolarjev za trojsko unčo.

Cena srebra se giblje nekoliko drugače od cene zlata, saj je trg srebra manjši, srebro pa se hkrati pojmuje kot industrijska kovina. Od leta 2014 naprej se je cena srebra gibala v določenem, dokaj ozkem intervalu, dokler ni leta 2020 presegla vrednosti iz leta 2014. Od tedaj ima močno podporo pri 22 dolarjih za trojsko unčo. Na trgu srebra se v prihodnje pričakuje povečanje povpraševanja, ki bo močno preseglo ponudbo. Ob novem zagonu rasti cen plemenitih kovin bo cena srebra najverjetneje dosegla višje stopnje rasti kot cena zlata. Trenutno se tehnična meja za srebro nahaja pri 30 dolarjih za trojsko unčo, dolgoročno pa je srebro dobra naložba z veliko potenciala.

Gibanje cene srebra v zadnjih desetih letih, v USD za trojsko unčo

Vir: Goldmoney.com

 

Prevod: Špela Poljak