DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

…………………………………….

Motivi: Lipa, Kostanj, Smreka, Bor, Bukev, Hrast. Lepo darilo ali del zbirke.

Pregled trga plemenitih kovin – september 2017

Vir: The Aden Forecast

V zadnjem času veliko negotovosti in napetosti povzroča Severna Koreja. Ameriški predsednik špekulira o prekinitvi trgovanja z državami, ki imajo tesne ekonomske ali politične odnose s Severno Korejo. Tak ukrep bi v svetu povzročil velike izgube korporativnih dobičkov, oslabil globalno ekonomijo, posledice bi bile vidne tudi na finančnih trgih. V takih obdobjih so naložbe, ki veljajo za varna zatočišča, ključnega pomena. Tega se izkušeni investitorji dobro zavedajo in preusmerjajo portfelj v zlato, obveznice ter močne valute. Od vseh treh je zlato najbolj priljubljeno varno zatočišče, s tisočletno tradicijo. Zlato je hranilec vrednosti, ki ga lahko vzamete s seboj kamorkoli po svetu in povsod ima univerzalno vrednost.

Cena zlata v €/g zadnjih 30 dni

Cena zlata se je v zadnjem mesecu gibala med 35,04 (25. avgust) in 36,11 €/g (8. september), ko je cena v dolarjih prečkala pomembno tehnično mejo, 1.300 dolarjev za trojsko unčo. Od decembra lani je cena zlata v dolarjih narasla za 20 odstotkov, medtem je dolarski indeks padel za 11 odstotkov in ostaja šibek.

Povpraševanje po zlatu je močno, tako s strani ETF skladov, kot s strani centralni bank in posameznih ter institucionalnih investitorjev. V prvem tednu septembra je največji ETF sklad na zlato povečal zaloge zlata za 1 milijardo ameriških dolarjev, kar je največ od sredine lanskega leta. Rusija in Kitajska nadaljujeta z nakupi monetarnega zlata, s čimer zmanjšujeta odvisnost od ameriškega dolarja. Podoben trend beleži večina drugih držav. Nemčija je zlate rezerve iz Francije že prenesla nazaj v domovino. Več kot polovica nemškega monetarnega zlata se hrani v Frankfurtu, ostanek pa v New Yorku in Londonu. Bundesbank, ena od bank z največjimi zalogami zlata, nmreč že od leta 2013 prenaša monetarno zlato v Nemčijo.

Cena zlata je od prejšnjega leta v trendu rasti in ima močno podporo pri 1.300 dolarjih za trojsko unčo. Velik vpliv imajo na trg zlata odločitve ameriške centralne banke (FED), ki ima prav te dni zasedanje, na katerem se odloča o terminskem planu in obsegu prihodnjih zvišanj obrestnih mer v Združenih državah Amerike. Investitorji špekulirajo o majhni verjetnosti dviga obrestnih mer v tem mesecu, zaradi nizke inflacije, pa tudi zaradi škode, ki so jo povzročili nedavni dogodki, kot sta orkan Irma in Harvey. Dvig obrestnih mer je bolj verjeten v zimskih mesecih. Za trg zlata je veliko bolj pomembno gibanje realnih obrestnih mer, kar je kritika na predvidevanja, da bi lahko zaradi povišanja obrestnih mer s strani FED, cena zlata padla. Jeseni bo močno prisotna tudi sezonska komponenta na trgu zlata, kot sta indijski festival luči Diwali in tradicionalne indijske poroke, ko močno poraste povpraševanje po zlatu.

Prevod: Špela Poljak