DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Pregled trga plemenitih kovin – marec 2020

Vir: The Aden Forecast

Naraščajoče število okuženih s koranovirusom prinaša stroge ukrepe posameznih držav, strah in panika sta med ljudmi iz dneva v dan večja, kar se pozna tudi na finančnih trgih. Vrednost kapitalskih trgov je padla, cena zlata je narasla. Virus se je hitro razširil iz Kitajske, Azije, v Evropo in ZDA, zaradi česar je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila pandemijo. Šole, podjetja, tovarne in lokali so v mnogih državah zaprti, tudi v Sloveniji. Svet se praktično ustavlja in z njim tudi gospodarstvo. Najbolj prizadeti gospodarski sektorji so proizvodnja, maloprodaja, turizem in zunanja trgovina. Prebivalci prizadetih držav so zaskrbljeni glede dobave osnovnih živil, ki je zaradi zaprtja mej že okrnjena. Kljub temu da se stopnja smrtnosti okuženih giblje okrog 3,4 odstotka, ljudje ostajajo zaskrbljeni zaradi razsežnosti virusa in vseh negativnih posledic, ki jih lahko pandemija prinese. V obdobju španske gripe, največje pandemije do zdaj, je umrlo med 50 in 100 milijoni ljudi, kar je približno 3 odstotke svetovne populacije. Za primerjavo: v obdobju prašičje gripe je umrlo 575.000 ljudi. Dejstvo, da na voljo ni zdravila ali cepiva proti novem virusu, povzroča strah in zmedenost – trenutno se nahajamo v izredno kritičnih in negotovih razmerah, kar se kaže tudi na finančni trgih.

Že tisočletja zlato velja za varno zatočišče v obdobjih negotovosti; zlato je neuničljiva kovina, hkrati pa mednarodno sprejeta in priljubljena valuta. V obdobjih vojn, revolucij, ekonomskih pretresov, političnih zdrah in devalvacije valut je zlato od nekdaj imelo najpomembnejšo vlogo – varnega zatočišča in hranilca vrednosti. Niti ena valuta izmed tisočih, ki so bile ali so še v obtoku, se ni izkazala tako obstojna kot zlato. Zlato je vedno bilo in vedno bo. Tega se zaveda vedno več posameznikov in institucionalnih investitorjev, zato povpraševanje po zlatu vztrajno narašča. Centralne banke posedujejo informacije o stanju globalnega gospodarstva in napovedih prihodnjega gibanja ekonomskih kazalnikov iz prve roke. Zavedajo se, da bodo prihajajoče gospodarske razmere zahtevne, zato povečujejo delež monetarnega zlata v mednarodnih rezervah. Trend nakupov zlata s strani centralnih bank se bo po napovedih poročila The Aden Forecast nadaljeval tudi v naslednjih letih, zato za nakup zlata tudi s strani posameznikov nikakor ni prepozno. Enako poroča World Gold Council, ki je pred kratkim izvedel raziskavo o nameravanih prihodnjih spremembah zalog monetarnega zlata. 54 odstotkov centralnih bank je zatrdilo, da bodo količino monetarnega zlata v naslednjih 12 mesecih povečale, niti ena centralna banka pa ne namerava zmanjšati rezerv zlata.

Vir: World Gold Council

 

Če bi današnja cena zlata rasla po enaki stopnji kot v obdobju 1970-1980 ali 2001-2011, bi ta po izračunih dosegla med 7.500 in 25.000 dolarji za trojsko unčo, odvisno od ostalih razmer, gibanja vrednosti dolarja. Če bi vrednost dolarja obenem strmo padla, je verjetnost takega scenarij veliko večja. Trenutno gre le za projekcije in scenarije, ki se ne bodo nujno uresničile, niso pa neverjetne.

Ameriški dolar velja za najmočnejšo svetovno valuto, njegova vrednost in cena zlata se tradicionalno gibata v nasprotni smeri z nekaj izjemami. V zadnjih letih tako cena zlata kot tudi vrednost dolarja rasteta, vendar pa je zlato napram dolarju močnejše. Vrednost dolarja je sicer pod pritiskom zaradi obsežnega dolga ZDA, zaradi česar je njegova vrednost manj stabilna od vrednosti zlata.

Cena zlata je 24. februarja dosegla 1.676 dolarjev za trojsko unčo, čemur je sledila korekcija zaradi volatilnosti na finančnih trgih, ki je posledica splošnega strahu zaradi novega virusa. Korekcija je bila kratkotrajna in 6. marca je cena zlata dosegla novi vrh pri 1.683 dolarjih za trojsko unčo, kar je najvišja vrednost zlata v zadnjih 7 letih in hkrati največja tedenska rast cene zlata v zadnjih 11 letih. V zadnjem tednu je cena zlata ponovno padla. Obsežni kolaps na globalnih finančnih trgih je v zadnjem tednu namreč zajel tudi zlato. Institucionalni investitorji so v naglici, da bi pokrili izgube na ostalih trgih, prodajali druga likvidna sredstva, vključno z naložbenim zlatom, kar je vodilo v padec cene zlata. Investitorji (gre predvsem za hedge sklade) v naglici niso prodajali sredstev, ki bi jih želeli, ampak tiste, ki so jih lahko, recimo terminske pogodbe vezane na zlato. Indeks S&P 500 je namreč prejšnji teden zabeležil največji dnevni padec po letu 1987. K padcu cene je pripomogel tudi močnejši dolar. Ne glede na volatilnost cene zlata v zadnjih dneh, trend cene zlata ostaja v rasti, poroča Bloomberg. Zlato je denar in tako kot vsaka valuta tudi ta niha. Zaradi bojazni pred novim virusom in njegovih negativnih vplivov na globalno gospodarstvo, so hkrati padle cene drugih surovin in plemenitih kovin – srebra, platine in paladija.

Če pogledamo gibanje cene zlata od leta 1967 naprej, ko se je cena začela prosto gibati na trgu, lahko opazimo, da se ta giblje dokaj ciklično, pri čemer dno doseže na vsakih 7 do 8,5 let, vrh pa na približno vsakih 11 let. Tako je na primer cena zlata prešla v trend rasti leta 1969, vrh je dosegla leta 1980. Naslednji velik trend rasti se je začel leta 2001 in je vrh dosegel leta 2012. Trenutni bikovski trend rasti cene zlata se je začel decembra 2015. Pri tem je potrebno imeti v mislih, da se vsako naslednje dno oblikuje na višji ravni kot prejšnje.

Zlato ima trenutno močno podporo pri 1.536 dolarjih za trojsko unčo, kar pa ne pomeni, da bi padec pod ta nivo pomenil konec trenda rasti cene zlata. Lahko pride do korekcije cene, ki bo odlična priložnost za nakup dodatne količine zlata. Tehnične analize napovedujejo nadaljevanje trenda rasti cene zlata, dokler bo ta nad 1.380 dolarjev za trojsko unčo. Ne le tehnična analiza, temeljna analiza prav tako napoveduje dolgoročno rast cene zlata. Razmere po svetu so kritične in prihodnje gospodarsko stanje je negotovo, še posebej po izbruhu novega virusa, ki povzroča izpad BDP. Nova finančna recesija še zdaleč ni izključena. Obenem so obrestne mere negativne, svetovni dolg pa narašča. Gre za razmere, v katerih so finančni trgi volatilni in hranilci vrednosti, kot je zlato, neprecenljivi. Gibanje cen srebra, platine in paladija, bo v veliki meri odvisno od tega, v katero smer se bo v prihodnje nagibalo gospodarstvo, vendar pa imata srebro in paladij še veliko potenciala za rast.