DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

…………………………………….

Motivi: Lipa, Kostanj, Smreka, Bor, Bukev, Hrast. Lepo darilo ali del zbirke.

Pregled trga plemenitih kovin – julij 2019

Vir: The Aden Forecast

K rasti cene zlata v zadnjem mesecu so prispevale nizke obrestne mere, šibak dolar ter trgovinske in druge geopolitične napetosti v svetu. V ospredju nista le ZDA in Kitajska, temveč tudi negotovosti povezane z Brexitom. Posamezne države že nekaj let sprejemajo različne ukrepe, da bi učinkoviteje razpršile monetarne rezerve in se  zaščitile pred naraščajočimi tveganji na finančnih in političnih tleh, predvsem pa zmanjšale odvisnost od ameriškega dolarja. To so poglavitni razlogi, zakaj centralne banke kupujejo vedno večje količine zlata. Tradicionalno je zlato varno zatočišče in naložba, ki omogoča zaščito pred valutnimi tveganji in inflacijo ter finančno stabilnost – to ne velja le za centralne banke, ampak tudi za posameznike.

Z vsakim mesecem je povpraševanje po monetarnem zlatu večje, posebej na Kitajskem, kjer se količina monetarnega zlata povečuje že sedmi mesec zapored. Enako velja za Rusijo. Medtem pa raste tudi povpraševanje po zlatu s strani posameznih investitorjev. Avstralska kovnica The Perth Mint poroča, da se je v juliju povpraševanje novih investitorjev po zlatih palicah in kovancih povečalo za 40 odstotkov. Ross Norman, izvršni direktor podjetja Sharps Pixley, vodilni trgovec s fizičnim investicijskim zlatom v Londonu, je povedal: »Zaupanje v nadaljnjo rast cene zlata se med investitorji  povečuje in opažamo, da postaja povpraševanje po zlatu neelastično. Višja kot je cena zlata, večje je povpraševanje po zlatu.«

Gibanje cene zlata v zadnjih treh mesecih, v ameriških dolarjih za trojsko unčo

Kot je vidno na zgornjem grafu je cena zlata od maja letos zrasla s 1.285 na več kot 1.500 dolarjev za trojsko unčo, kar pomeni več kot 16 odstotno rast v zadnjih treh mesecih. Med 1. in 7. avgustom je cena poskočila za več kot 100 dolarjev za trojsko unčo oziroma z 40,9 na 43,1 evrov za gram. Poleg geopolitičnih napetosti in zunanjetrgovinskih sporov je k rasti prispeval tudi šibak dolar. Namreč, ameriška centralna banka (FED) je konec julija, prvič po 11 letih znižala obrestne mere. FED je v začetku leta izkazala namero o večkratnem zvišanju obrestnih mer v letu 2019. Po tem ko je centralna banka zaključila, da ameriško gospodarstvo ni dovolj stabilno za zvišanje obrestnih mer, je naredila nepričakovano potezo in obrestne mere konec julija znižala. Vrednost dolarja je padla, cena zlata je poskočila.

S tem ko je cena zlata presegla 1.400 dolarjev za trojsko unčo se je začela nova faza v trenutnem trendu rasti. Povedano drugače, trenutna cena zlata je presegla vse vrhove iz preteklih šestih let in kaže velik potencial za nadaljnjo rast. Trg zlata je sicer v dolgoročnem trendu rasti že od razpada zlatega standarda. Vsako naslednje dno, ki se oblikuje na trgu (nazadnje je bilo decembra 2015) je višje od prejšnjega dna (v tem primeru leta 2008). Trg zlata je relativno cikličen, vendar se vsak vrh in tudi vsako dno oblikuje na višjem nivoju od prejšnjega. Dolgoročno gledano je zlato pokazalo izjemno stabilnost, od leta 2000 pa tudi izjemno rast. Gre vsekakor za naložbo, ki bi morala biti del portfelja vsakega posameznika.

V kolikor bo cena zlata presegla tehnično mejo 1.536 dolarjev za trojsko unčo, lahko pričakujemo nadaljnjo rast. Zlato lahko ponovno doseže in tudi preseže rekordne vrednosti iz obdobja 2011-12. Rekordna cena zlata je bila zabeležena 5. septembra 2011, in sicer 1895 dolarjev za trojsko unčo (London, popoldanski fiksing). Glede na analize v poročilu The Aden Forecast, lahko v prihodnje pričakujemo še nižje obrestne mere in nadaljnje padanje vrednosti ameriškega dolarja, kar bo, poleg naraščajočega povpraševanja po zlatu, dodatno okrepilo rast cene zlata.

Prevod: Špela Poljak