DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Pregled trga plemenitih kovin – december 2016

Vir: The Aden Forecast

Trg zlata je bil v letu 2016 volatilen, borzna cena se je gibala med 31,42 (1. januar) in 39,98 evri za gram (6. julij). Leto so najbolj zaznamovali naslednji dogodki: Brexit, ameriške predsedniške volitve,  Donald Trump, in rekordno nizke obrestne mere. Zmaga Donalda Trumpa je zamajala trge, saj so njegove odločitve in ukrepi v času predsedovanja nepredvideni. Delniški trgi so se na njegovo zmago odzvali z rastjo, saj špekulirajo, da bodo njegove odločitve pozitivno vplivale na gospodarsko rast. Vendar je sprememba predvsem v percepciji in stopnji zaupanja investitorjev. Splošne razmere v svetu ostajajo za zdaj povečini nespremenjene, nizka gospodarska rast in rast dolga. V decembru 2016 je ameriška centralna banka FED, po dolgem obdobju špekulacij o zvišanju obrestnih mer, končno zvišala obrestne mere. Po napovedih Aden Forecast sledi v začetku tega leta korekcija na trgu obrestnih mer, nato pa rast.

V letu 2016 je cena zlata dosegla letno rast v višini 8 odstotkov, kar je največ od leta 2011.

Vir: kitco.com

V decembru je cena zlata za trojsko unčo padla pod 1.150 dolarjev, za približno dva tedna. Namreč, izkazalo se je, da bodo odločitve Trumpa namesto velike volatilnosti finančnih trgov prinesle gospodarsko rast, obrestne mere so se zvišale, vrednost kapitalskih trgov in dolarja pa je narasla. V začetku leta je borzna cena zlata ponovno narasla in trenutno znaša 1.203 dolarjev za trojsko unčo, kar je nad drsečim povprečjem (1.202 dolarjev za trojsko unčo) zadnjih 23 mesecev in tehnično nakazuje na rast. Bikovski trend prejšnjega leta je tako najverjetneje le kratkotrajno prekinjen. Naslednja tehnično pomembna meja je 1.220 dolarjev za trojsko unčo.

Tehnično je cena zlata še pod pritiskom, vendar obstajajo indikatorji, ki nakazujejo na njegovo dolgoročno rast, piše Aden Forecast. Ameriški dolar je trenutno močan in relativno stabilen, vendar naj bi po analizah kmalu dosegel vrh, nato pa naj bi se nadaljeval dolgoročni trend padanja. To je za ceno zlata dober znak. Od leta 1972 se vrednost dolarja in zlata gibata v nasprotni smeri: cena zlata dolgoročno raste, vrednost dolarja pa pada.

Razmere se v globalnem finančnem in političnem svetu hitro spremenijo, v ekstremnih razmerah pa je zlato edina naložba, ki ne bo potonila z ostalimi. Zlato služi kot zavarovanje pred tovrstnimi razmerami in je zato primerno za dolgoročno naložbo. Kratkoročni investitorji so bolj osredotočeni na gibanje dolarja, kapitalskega trga in obrestnih mer, na dolgi rok je bolj pomembna varnost, ki jo zlato lahko zagotovi. Vsekakor pa lahko padec cene zlata investitorji izkoristijo za ugoden nakup.

Prevod: Špela Poljak