DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

GFMS pregled gibanja cen plemenitih kovin, september 2011

Zlato v zadnjih mesecih leta 2011 lahko doseže mejo 2000 ameriških dolarjev za trojsko unčo. K temu lahko  pripomore dolžniška kriza in negativni politični vplivi, piše GFMS v zadnjem uradnem poročilu. Razlogi so nam dobro poznani. Cena zlata bo v oktobru ostala spremenljiva. Glavni razlog so špekulacije pri trgovanju s terminskimi pogodbami vezanimi na zlato in še posebej terminski posli vezanimi na srebro. Tovrstna trgovanja se odvijajo na  COMEX-u, kjer imajo borzne hiše Merrill Lynch in Goldman Sachs še vedno zelo veliko trgovalno moč in s tem posledično vplivajo na borzno ceno zlata. Pravzaprav se mrzlično borijo z vsemi finančnimi instrumenti, da ceno zlata obdržijo na najnižjih možnih cenovnih nivojih. S tem želijo doseči dvom pri naložbenikih, vendar se je pri zadnjem padcu cene zlata (23. septembra) povpraševanje nekajkrat povečalo tako v Nemčiji in Avstriji kot tudi v Sloveniji. Posledično kovnice na uspejo zagotoviti vseh naročil.

Vzporedno z rastjo cene zlata lahko pričakujemo rast cene srebra na 50 ameriških dolarjev za trojsko unčo, paladija na 1000 ameriških dolarjev in platine na 2000 ameriških dolarjev do konca letošnjega leta oziroma najkasneje do januarja 2012, navaja v poročilu GFMS.

Znani so tudi končni podatki glede dobave plemenitih kovin,s katerimi se je trgovalo v letu 2010. Zlata je bilo na trgu 4.351 ton, srebra 33.386, platine 239,1 in paladija 250,9 ton. Največja uvoznica zlata je bila do konca avgusta Indija s 981,9 tonami. Sledi Hong Kong s 196,1 tonami.  Večji svetovni ETF skladi so v avgustu kupili skupaj 118 ton zlata.

Vsako leto se v zadnjem četrtletju cena zlata na svetovnih borzah rahlo povzpne. Vzrok je povečano povpraševanje, ki je v Indiji v času (letos 26. oktobra) porok in s tem povezanim obdarovanjem z zlatom.

Kitajska se otepa z visoko inflacijo. Opaziti je, da so zasebni investitorji aktivni pri naložbah v zlato, kljub temu da ima država prepoved izvoza le- teh. Hkrati Kitajska ostaja prva v svetovnem merilu po pridobivanju zlata.

Mednarodni gospodarski trgi so povezani. Evropa in Amerika sta v recesiji, zato ne smemo pozabiti, da se s tem zmanjšuje kupna moč kitajskega blaga. Vsekakor Kitajski ostaja notranji trg, vendar to ni dovolj.  Poznavalci trdijo, da je inflacija na Kitajskem večja od objavljene, kar pomeni zastoj gospodarskega razvoja in posledično kratkotrajni padec cen industrijskih kovin.

Uradni sektor predstavljajo centralne banke, ki so po podatkih WGC v prvi polovici leta kupile 192,3 ton zlata. Naj omenimo, da je predsednik Chavez po naročilu venezuelske centralne banke zahteval vrnitev 99 ton zlata deponiranih v Bank of England. Angleška centralna banka hrani monetarno zlato za veliko držav sveta, saj je glavni za trgovanje s fizičnim zlatom prav London.

Slovenija

Povpraševanje po zlatu se je skladno z gospodarskimi razmerami v Evropi in posledično tudi pri nas izredno povečalo.

Naložbenikom prepuščamo presojo o naložbah v zlato. Napovedi so špekulativne. Zato v družbi Moro pri objavah informacij uporabljamo preverjene in kompetentne vire. V tem primeru skupino raziskovalcev GFMS, ki so z dolgoletnim kvalitetnim delom avgusta postali del Thompson Reuters v Londonu.

Arhivska in zadnje poročilo GFMS so v celoti dosegljivi TUKAJ (plačljiva vsebina).