DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

Cena zlata v povezavi z inflacijo

Zlato je zgodovinsko pridobilo ugled kot zaščita pred inflacijo, saj je koristilo vlagateljem v državah, ki so bile prizadete zaradi hiperinflacije. Inflacija je med ključnimi gonilniki tržnega sentimenta od pandemije leta 2020, pri čemer je indeks cen potrošnikov dosegel desetletne vrhove za večino držav po svetu.

Zaradi svojega ugleda je bila cena zlata v preteklem letu močno pod drobnogledom, saj ni izpolnila svojega pričakovanja kot zaščita pred inflacijo. Statistično gledano je bil odnos med zlatom in inflacijo zgodovinsko nekonsistenten. Zlato je korelacijo z inflacijo močno izkazovalo med leti 1970 in 1980, nobene korelacije pa ni bilo mogoče opaziti v poznih osemdesetih letih.

Po našem mnenju je to zato, ker cena zlata v korelaciji z inflacijo močno vpliva na realne odnose in splošna pričakovanja v zvezi z monetarno politiko in gospodarsko rastjo v obdobju, o katerem govorimo. Na primer, če visoka inflacija spodbuja pričakovanja po agresivni monetarni politiki, bo cena zlata zagotovo padla. To je posledica pričakovanja, da bodo dvigi obrestnih mer izravnali vpliv inflacije na realne donose in da bodo ti na koncu naraščali, kar bo pritiskalo na neobrestne premoženjske vrednosti, kot je zlato. To dinamiko smo zelo dobro opazili leta 2022 in v prvem polletju 2023, ko so pričakovanja o monetarni politiki postajala agresivna kot odziv na naraščujočo inflacijo.

Po drugi strani pa centralne banke v obdobjih, ko je gospodarski zagon šibek in je inflacija visoka, niso mogle dvigniti obrestnih mer, da bi omejile inflacijo. Ta scenarij je zelo ugoden za zlato, kar je bilo očitno v obdobju med letoma 1979-1980, ko je povprečna inflacija v ZDA znašala 13 %, gospodarska rast pa je bila bolj v zastoju, kar je močno prispevalo k rasti cene zlata.

Zlato se tudi dobro izkaže v obdobjih, ko je inflacija nizka ali pada. Med finančno krizo med letoma 2008-2009 in med pandemijo leta 2020 je bila inflacija pod 2 %, kljub temu je bila cena zlata v naraščanju. V tem času so centralne banke izvedle močno monetarno sproščanje, da bi preprečile gospodarsko upočasnitev. To dejstvo podpira pogosto opaženo stališče, da realni donosi poganjajo cene zlata bolj kot samo inflacija.

Vrnimo se v sedanjost. Skozi celo leto 2022 agresivna pričakovanja monetarne politike komajda zadržujejo pričakovanja inflacije in so zadržala cene zlata. Vendar pa so s tekočimi izzivi oskrbovalne verige in naraščajoče energetske cene, ki so privedle do trajne inflacije, agresivno povečanje obrestnih mer doslej ustvarile splošno gospodarsko nestabilnost z zlomom bank in zgodnjimi pogovori o dolžniškem stropu. Kot je bilo že omenjeno, če to povzroči upočasnitev gospodarskega zagona ali oslabelost ob visoki inflaciji, se bo ustvaril okvir za dvig cen zlata v absolutnem smislu in v primerjavi z drugimi sredstvi.

Komentar je avtorsko delo in ne izraža mnenja družbe Moro.