DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Je prvi srebrnik iz serije Lepote vesolja. Njegova posebnost je valovit rob in konveksna hrbtna ter konkavna sprednja stran.

VEČ ZLATA, VIŠJA CENA

Konec leta lahko pričakujemo rast zlata na 1,600 ameriških dolarjev za trojsko unčo, je najnovejše sporočilo GFMS, zapisano v pred nekaj dnevi izdani publikaciji z naslovom Gold Survey 2011. Bistvene podrobnosti raziskave svetovnega trga zlata so podane na več kot 120 straneh. O tem in pričakujočih trendih na trgu zlata smo govorili s Philipom Klapwijkom, direktorjem neodvisnega raziskovalnega inštituta za plemenite kovine GFMS v Londonu.

Povpraševanje po zlatu se je v letu 2011 povečalo za 26 odstotkov, v primerjavi z letom 2010. V letu 2009 pa je bila zabeležena druga najvišja rast zlata v zgodovini. Vse investicije so se lansko leto pravzaprav povečale – in kot kaže analiza, pot ni bila enosmerna.

Cena je v preteklem letu dosegla vrh v zadnji četrtini leta. Pravzaprav se je povprečna cena zlata že deveto leto zapored zvišala, in sicer za 26 odstotkov, na ceno 1.225 ameriških dolarjev za trojsko unčo od leta 2009 do 2010. V letu 2010 so rudniki izkopali 2.689 ton zlata, kar je rekordni izkop vseh časov. GFMS napoveduje v letu 2011 v obtoku 4.504 ton zlata, kar je več kot leta 2010, ko je bilo na trgu 4.306 ton zlata. Nekoliko več razpoložljivega zlata je tako zaradi večjega izkopa kot tudi večjega odkupa starega zlata. Ob tem ne gre zanemariti podatka, da se iz tone izkopane rude pridobi le nekaj gramov zlata.

GFMS opaža, da se nadaljuje tradicija, ko je leto za letom na trgu dosežena najvišja cena zlata. Prvič po letu 1988 je pa bilo v 2010 opaziti povečano povpraševanje na trgu z zlatim nakitom (Turčija, Indija).

Investitorji so sicer zaskrbljeni zaradi inflacije, zato se pričakuje, da se bodo tudi v bodoče usmerjali na trg investicijskega zlata. Zaključimo torej lahko, da ne bo presenečenje, če bo zlato ob koncu leta podrlo mejo 1.600 ameriških dolarjev trojsko unčo. Višja cena torej, kljub temu da je na trgu več zlata.

V sredo, 20. aprila je cena zlata na svetovni borzi presegla 1.500 ameriških dolarjev za trojsko unčo in s tem dosegla najvišjo vrednost v zgodovini.