7 g, 150. obletnica Rdečega križa na Slovenskem (2016)

Ob 150. obletnici Rdečega križa na Slovenskem je Republika Slovenija izdala nov zbirateljski kovanec. V prodaji je od 20. junija 2016, na voljo pa so zlatnik, srebrnik in 3 evrski dvokovinski kovanec.

Glavni motiv zlatnika je mreža, ki je tudi nosilka simbola organizacije, tj. križa. Mreža kot motiv predstavlja delovanje in pomoč organizacije, ki je v veliki meri podprta z delom prostovoljcev.

Več podatkov

Nov

400,00 €
Obvesti me, ko pade cena

Masa 7 g
Čistina 900 / 1000
Vsebnost zlata 6,3 g
Mere kovanca(premer) 24 mm
Nominala 100 EUR
Leto kovanja 2016
Naklada    1000 kovancev
Začetki Rdečega križa na Slovenskem segajo v leto 1866, ko je bilo v Ljubljani ustanovljeno "Žensko društvo za pomoč ranjenim in bolnim vojakom ter vdovam in sirotam padlih vojakov", leta 1879 pa še "Moško društvo za podporo in postrežbo ranjenih in bolnih vojakov". Društvi sta se združili leta 1902 in delovali kot del avstro-ogrskega društva Rdečega križa.
 
Rdeči križ Slovenije je bil ustanovljen 18. junija 1944 na osvobojenem ozemlju v Gradacu v Beli krajini. Je neodvisna, humanitarna organizacija nacionalnega pomena, organizirana kot enotno društvo, ki deluje v 12 regijah z več kot 14 tisoč prostovoljci. RKS po javnem pooblastilu opravlja vrsto nalog, kot so krvodajalstvo, usposabljanje za prvo pomoč, pomoč socialno ogroženim osebam ter pripravljenost in odziv na naravne in druge nesreče. Deluje v skladu s sedmimi temeljnimi načeli gibanja Rdečega križa, ki so humanost, nepristranskost, nevtralnost, neodvisnost, prostovoljnost, enotnost in univerzalnost. Je sestavni del mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca ter v sodelovanju z nacionalnimi organizacijami in drugimi humanitarnimi, zdravstvenimi in socialnimi organizacijami doma in v tujini z močjo humanosti izboljšuje življenje ranljivih ljudi.
 
Rdeči križ Slovenije je v 150-letni zgodovini pomembno prispeval k izboljšanju kakovosti življenja številnih družin in posameznikov, ki so bili v stiski – ne glede na raso, spol, jezik, vero ali druga prepričanja.
 
Vir: Rdeči križ Slovenije
Čistina 900/1000
Prevzem Takoj
Davek Naložbeno fizično zlato je oproščeno plačila DDV po 118. in 119. členu ZDDV-1.
Kovnica IPZS