7 g, 500. obletnica prvega slovenskega tiskanega besedila (2015)

Ob 500. obletnici prvega slovenskega tiskanega besedila je Republika Slovenija izdala nov zbirateljski kovanec. V prodaji je od 15. junija, na voljo pa so zlatnik, srebrnik in 3 evrski dvokovinski kovanec.

Na kovancu je upodobljen faksimile slovenskega besedila z letaka, natisnjenega leta 1515.

Več podatkov

Nov

500,00 €
Obvesti me, ko pade cena

Masa 7 g
Čistina 900 / 1000
Vsebnost zlata 6,3 g
Mere kovanca(premer) 24 mm
Nominala 100 EUR
Leto kovanja 2015
Naklada    1500 kovancev


Avtor dizajna na kovancu je Edi Berk. Nakovali pa so jih v slovaški kovnici Mincovna Kremnica.

O upodobitvi na kovancu so v Narodnem muzeju Slovenije zapisali: "V sredini 15. stoletja so začeli rokopisno literaturo spodrivati prvi tiski, imenovani inkunabule. Na Slovenskem v tem času ni bilo tiskarn, toda v Benetkah sta v tiskarskih delavnicah sodelovala dva rojena Koprčana – Jernej Pelušič in Jernej Budrio, v Padovi pa je deloval pomemben tiskar Matevž Cerdonis iz Slovenj Gradca.

V 16. stoletju so začeli tiskati letake, predhodnike časopisov, s katerimi so prebivalstvo seznanjali o političnih dogajanjih, vladarjih in nenavadnih stvareh iz sveta narave ali človeškega življenja.

Leta 1515 se je začel vseslovenski kmečki upor. Na Dunaju je bil natisnjen letak s pesmijo v nemščini, ki opisuje uporne kmete na Kranjskem in zmago nad njimi. Na njem sta bila v slovenščini zapisana geslo in bojni klic slovenskih upornikov: »Stara prauda« in »Leukhup, leukhup, leukhup, leukhup woga gmaina«, kar je bilo verjetno del puntarske pesmi. To so bile prve natisnjene slovenske besede. Izvod letaka hrani Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani."


 
Čistina 900/1000
Prevzem Takoj
Davek Naložbeno fizično zlato je oproščeno plačila DDV po 118. in 119. členu ZDDV-1.
Kovnica Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato S.p.A., Rim / Italija

Ko shranite svoj izdelek po želji, ga ne pozabite dodati v košarico.

Tekst

loader

* Nujno polje