7 g, Svetovno prvenstvo v veslanju na Bledu (2011)

Nov

400,00 €
Obvesti me, ko pade cena

Masa 7 g
Čistina 900 / 1000
Vsebnost zlata 6,3 g
Mera kovanca (premer) 24 mm
Nominala 100 EUR
Leto kovanja 2011
Naklada    2500 kovancev

Vir: Banka Slovenije

Prvo svetovno prvenstvo v veslanju je bilo organizirano leta 1962 v švicarskem Lucernu. Najprej so bila prvenstva organizirana vsake štiri leta, po letu 1974 pa vsako leto. V letu 2011 (od 28. avgusta do 4. septembra) je svetovno prvenstvo četrtič organizirano na Bledu, ki je znan po eni izmed najlepših veslaških prog na svetu ter po uspešnih in odmevnih organizacijah svetovnih in evropskih prvenstev na Blejskem jezeru.

Istočasno bo tudi svetovno prvenstvo v veslanju za invalide, saj postaja pravilo, da velikih športnih tekmovanj ni mogoče več izvesti brez disciplin za invalide.

Veslaški šport ima dolgo in uspešno tradicijo v Sloveniji. Začetek veslanja sega do leta 1887, ko je bil v Piranu ustanovljen prvi veslaški klub Piranese Salvore. Tekmovalno veslanje se je pozneje razširilo še v Ljubljano in na Bled. Rezultat dolgoletne tradicije veslanja v Sloveniji so osvojene medalje na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih. Veslači so prvi uspešno promovirali Republiko Slovenijo kot samostojno državo na olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992, ko so osvojili prve kolajne za neodvisno Slovenijo.

Republika Slovenija je odločila, da ob svetovnem prvenstvu v veslanju na Bledu, ko tekmujejo najboljši veslači na svetu, izda zbirateljske kovance. Na kovancih je na sprednji strani stiliziran prikaz vodne sledi čolna in zavesljajev, na hrbtni strani pa so obrisi neporavnanih premcev čolnov na vodni gladini.

Avtor idejnega osnutka: Robert Žvokelj, Ljubljana

Kovanje: Mint of Finland, Vantaa/Finska

-------------

The first World Rowing Championships were held in 1962 in Lucerne, Switzerland. The championships were initially held every four years, but have been an annual event since 1974. In 2011 (from 28 August to 4 September) the World Championships will be held in Bled for the fourth time. Bled is known for one of the most beautiful rowing courses in the world, and for successful and acclaimed world and European championships organised on Lake Bled.

The Adaptive World Rowing Championships will be held at the same time, as rules prohibiting major sporting competitions from taking place without disciplines for disabled competitors are established.

Rowing has a long and successful tradition in Slovenia. The origins of rowing date back to 1887, when the first rowing club, Piranese Salvore, was founded in Piran. Competitive rowing later spread to Ljubljana and Bled. The results of Slovenia's long rowing tradition are seen in the medals earned at the Olympic Games and World Championships. Rowers successfully represented Slovenia as an independent country for the first time at the Olympic Games in Barcelona in 1992, where they earned the first medals for independent Slovenia.

Slovenia has decided to issue collector coins to commemorate the World Rowing Championships in Bled, where the world's best rowers will compete. The obverse of the coins will bear an illustration of the wake of a boat and oars, while the reverse will bear the outlines of boats racing across the water's surface.

Original design: Robert Žvokelj, Ljubljana

Minting: Mint of Finland, Vantaa, Finland

Čistina 900/1000
Prevzem Takoj
Davek DDV je obračunan od razlike v ceni po 102. in 104. členu ZDDV-1 ter po 110. členu ZDDV-1 ni izkazan na računu.