7 g, Ljubljana – svetovna prestolnica knjige (2010)

Ob Prešernovem dnevu, slovenskem kulturnem prazniku, prejmete priložnostni zlatnik RS po znižani ceni + DARILO.

Več podatkov

Nov

Masa 7 g
Čistina 900 / 1000
Vsebnost zlata 6,3 g
Mera kovanca (premer) 24 mm
Nominala 100 EUR
Leto kovanja 2010
Naklada    4000 kovancev

Vir: Banka Slovenije

UNESCO vsako leto enemu od svetovnih mest podeli naslov svetovna prestolnica knjige na podlagi najboljšega programa v prijavljeni kandidaturi. S tem želi književnost približati čim širši javnosti in spodbujati branje. V konkurenci sedmih mest je bila junija 2008 na sedežu UNESCA v Parizu izbrana Ljubljana, ki kot deseta svetovna prestolnica knjige od 23. aprila 2010 do 23. aprila 2011 nosi naslov Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010.

Napovedani program prinaša vrsto izvirnih spodbud za široko dostopnost knjige in promocijo literature, književnikov, knjige in branja. Temeljno programsko izhodišče je vključevanje in povezovanje vseh členov knjižne verige od pisca do kupca oziroma bralca.

Svetovna prestolnica knjige 2010 je nedvomno najpomembnejše in najbolj množično kulturno dogajanje v Ljubljani v času, ko slovenska prestolnica nosi ta naslov. V okviru te mednarodne prireditve med drugim poteka Literature sveta – Festival Fabula 2010 inSvetovni vrh knjige 2011 – knjiga kot nosilka razvoja človeštva, ob tem pa še vrsta najrazličnejših kulturnih dogodkov v Sloveniji in slovenskem zamejstvu. Ljubljana – svetovna prestolnica knjige promovira načela svobode izražanja, enakopravnosti in enakosti, izobraževanja, prostega pretoka informacij, vzgojnih, znanstvenih in kulturnih vsebin ter medkulturnega dialoga, kot jih opredeljujejo Unesco, Deklaracija o človekovih pravicah in Florentinski sporazum.

Republika Slovenija se z odločitvijo za izdajo zbirateljskih kovancev pridružuje promociji knjige in slovenske kulture, saj se z naslovom Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010 Slovenija in njeno glavno mesto predstavljata svetovni javnosti kot država in mesto z bogato knjižno zgodovino ter sodobno književno in kulturno ustvarjalnostjo. Na kovancih so upodobljeni detajli fasade Plečnikove Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani z jonskim stebrom pred oknom čitalnice. Obris odprte knjige, ki se na eni strani razvija iz okrogle ploskve – zvitka – pa ponazarja zgodovinski razvoj nastanka knjige.

Avtor idejnega osnutka: Matija Marinko, Ljubljana 

Izdelava in kovanje: Mint of Finland, Vantaa/Finska

Čistina 900/1000
Prevzem *
Davek Naložbeno fizično zlato je oproščeno plačila DDV po 118. in 119. členu ZDDV-1.