7 g, 100. obletnica priključitve Prekmurja k matični domovini (2019)

Republika Slovenija ob 100. obletnici priključitve Prekmurja k matični domovini izdala tudi zlatnik, ki je kovan v izredno nizki nakladi 500 kovancev in je bil razprodan takoj po izidu.

Več podatkov

Nov

1 300,00 €
Obvesti me, ko pade cena

Masa 7 g
Čistina 900 / 1000
Vsebnost zlata 6,3 g
Mere kovanca(premer) 24 mm
Nominala 100 EUR
Leto kovanja 2019
Naklada    500 kovancev

Vir: Banka Slovenije

Po koncu 1. svetovne vojne je Prekmurje po določilih Pariške mirovne konference pripadlo Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. Pariške mirovne konference se je kot izvedenec udeležil dr. Matija Slavič, tedaj član mariborskega Narodnega sveta za Štajersko in Prekmurje, na konferenci pa je z dvema znanstvenima razpravama utemeljil zahtevo po priključitvi Slovenske krajine (Prekmurja in Porabja) k matični domovini.

12. avgusta 1919 je ozemlje brez boja zasedla jugoslovanska vojska. Najprej je bilo ozemlje v rokah vojaške uprave, 17. avgusta pa je vojska upravo ozemlja predala civilni oblasti. S tem so bili prekmurski Slovenci – po osmih stoletjih madžarske oblasti – znova združeni z matičnim narodom. Tega dne se je v Beltincih več kot dvajsettisočglava množica navdušeno veselila sklepnega dejanja združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Natančna določitev in dokončna utrditev mej se je zgodila s Trianonsko mirovno pogodbo 4. julija 1920, ki je zagotovila tudi ustrezno zaščito narodnim manjšinam, da so lahko svoj jezik uporabljale v javnosti in šolstvu.

Državni zbor Republike Slovenije je 17. avgust postavil med državne praznike. V utemeljitvi državnega praznika je bilo zapisano: »To željo po skupni enotnosti smo morali zapisati med državne praznike, da bomo tudi prihodnje generacije spominjali, kako smo Slovenci nastali, se združevali in ohranili. To nas povezuje tudi v skupnih naporih za krepitev slovenske kulture in gospodarstva ter za večjo blaginjo vseh

Republika Slovenija ob 100. obletnici priključitve Prekmurja k matični domovini izdaja zbirateljske kovance. Osrednji motiv je preplet citata narodnega buditelja in publicista Jožefa Klekla st. iz številke lokalnega tednika Novine, izdane 17. avgusta 1919, s figuralno upodobitvijo štorklje v letu. Let od desne proti levi, tj. od vzhoda proti zahodu, dodaja simbolno podlago.

Avtor dizajna: Matej Ramšak, Velenje

Kovanje: Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato, Italija

Čistina 900/1000
Prevzem *
Davek Naložbeno fizično zlato je oproščeno plačila DDV po 118. in 119. členu ZDDV-1.
Ohranjenost PP: Polirana plošča, poliranec, ni oznaka ohranjenosti kovanca, pač pa posebna obdelava kovnih ploščic in žigov. Kovanci so izdelani iz plemenitih kovin in v nizkih nakladah, za prodajo zbirateljem, ter zapakirani v posebne plastične kapsule.
Kovnica IPZS