22,42 g, srebrnik Nevtronska zvezda (Neutron Star) 2023

Srebrnik Nevtronska zvezda, tretji in zadnji kovanec v seriji Neraziskano vesolje ("Uncharted Universe"), prikazuje, kako masivna zvezda z gravitacijskim kolapsom postane eden najgostejših zvezdnih objektov v vesolju.

Več podatkov

Nov

Kovnica Austrian Mint, Avstrija
Leto kovanja

2023

Čistina 925 / 1000
Mera kovanca (premer) 34 mm
Oznaka valute 20 EUR
Vsebnost srebra 20.74 g (2/3 oz)
Masa    22.42 g
Naklada 30 000

Nevtronske zvezde so ostanek supernove. Kako se materija iz nevtronov obnaša, je še uganka, saj nikakor ne moremo vzpostaviti takšnega stanja v zemeljskih laboratorijih. 

Nevtronske zvezde so med najtežjimi, a hkrati po premeru najmanjšimi nebesnimi telesi v vesolju. Premer nevtronske zvezde običajno meri samo 10 ali 15 km, kubični centimeter njene snovi pa bi na Zemlji tehtal milijardo ton. Poleg neznanske gostote imajo nevtronske zvezde še dve posebnosti, spričo katerih jih je mogoče odkriti kljub njihovi majhnosti: zelo hitro se sučejo okrog svoje osi in obdaja jih močno magnetno polje. 


Prevzem *
Davek Prodajna cena vključuje DDV.
Ohranjenost PP: Polirana plošča, poliranec, ni oznaka ohranjenosti kovanca, pač pa posebna obdelava kovnih ploščic in žigov. Kovanci so izdelani iz plemenitih kovin in v nizkih nakladah, za prodajo zbirateljem, ter zapakirani v posebne plastične kapsule.
Kovnica Austrian Mint