16,5 g, Srebrni niobij - Globalno segrevanje, 2023

Kaj je pravzaprav posebnost bimetalnih kovancev? Barva. Različni odtenki so namreč posledica loma svetlobe in oksida. Že ob izidu so presegli povpraševanje zgolj poznavalcev in postali prava atrakcija. Starejših kovancev v redni prodaji ni mogoče več kupiti, zato na trgu dosegajo dobre cene.

Več podatkov

Nov

Kovnica Austrian Mint, Avstrija
Leto kovanja 2023
Čistina 900 / 1000
Mera kovanca (premer) 34,0 mm
Oznaka valute 25 EUR
Masa srebra / niobija 9 g / 6,5 g
Masa 16,5 g
Naklada    65.000

Na novem srebrniku je upodobljen termometer, sprednja stran kovanca iz modrega in zlatega niobija tvori del ure, ki simbolizira iztek časa. V središču hrbtne strani kovanca je globus, ki prikazuje ekonomske, ekološke in socialne vidike trajnosti. Desno sta silhueti dveh človeških obrazov, pred njima plava morska želva. Zaradi onesnaženosti okolja in globalnega segrevanja tej vrsti grozi izumrtje.

Kovanec je nakovan v nakladi 65.000 in vsebuje 9 g čistega srebra 900/1000 in 6,5 g čistega niobija 998/1000. Vsakemu kovancu je priložen oštevilčen certifikat pristnosti.

Vsak lahko z odgovornim ravnanjem prispeva k omejevanju povišanja temperature v okolju. Moramo ukrepati, preden bo prepozno.

Povišanje temperature povzroča človek od leta 1850 in je že preseglo mejo 1°C. Že leta 2015 je Pariški sporazum določil dolgoročno omejitev dviga temperature na 1,5°C, kar je bilo ponovno potrjeno na konferenci ZN o podnebnih spremembah leta 2021. Trenutno ukrepi za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov ne sledijo temu cilju, saj bo z nadaljevanjem današnjega življenjskega sloga do leta 2100 prišlo do dviga temperature za več kot 3°C, kar bo imelo katastrofalne posledice tako za ljudi kot za naravo.

Če bi lahko do leta 2030 globalne emisije CO2 zmanjšali za 45 odstotkov, bi bili na dobri poti. A čas se izteka in že opažamo katastrofalne posledice globalnega segrevanja. Ekstremni vremenski pojavi, taljenje ledenikov in spremembe v podnebnih vzorcih so vse pogostejši. Zmanjšanje porabe energije in trajnostna raba naravnih virov sta pomembna koraka v pravo smer.

 

 

Čistina 900/1000
Prevzem *
Davek Prodajna cena vključuje DDV.
Ohranjenost PP: Polirana plošča, poliranec, ni oznaka ohranjenosti kovanca, pač pa posebna obdelava kovnih ploščic in žigov. Kovanci so izdelani iz plemenitih kovin in v nizkih nakladah, za prodajo zbirateljem, ter zapakirani v posebne plastične kapsule.
Kovnica Austrian Mint