22,42 g, Oči sveta, Moč medveda 2023

V kovnici Austrian Mint so z zbirko petih srebrnikov Oči sveta ponovno dokazali, da lahko konkurirajo najbolj izvirnim kovancem. Medved je izšel zadnji v zbirki.

Več podatkov

Nov

Kovnica Austrian Mint, Avstrija
Leto kovanja

2023

Čistina 925 / 1000
Mera kovanca (premer) 34 mm
Oznaka valute 20 EUR
Vsebnost srebra 20,74 g (2/3 oz)
Masa    22,42 g
Naklada 30 000

Zadnji zlatnik v seriji Oči sveta prikazuje medveda z resnim pogledom in dobrodušnim izrazom na obrazu. Hkrati izžareva moč in nežnost ter išče harmonijo z naravo.

V mitologiji staroselcev Severne Amerike so medvedu pripisovali veliko zdravilno moč. V nekaterih legendah so medvedi ljudi poučevali o medicini in zeliščarstvu. Ameriški domorodci so pred lovom na grizlija uprizorili medvedji ples, v katerem so lovci pod vodstvom šamana v medvedji koži prosili za zaščito nadnaravnih moči. Pred, med in po lovu na medveda so izvajali rituale, da bi pomirili medvedovo dušo s smrtjo. Ti obredi prikazujejo pogled na svet, kjer ni razlik med ljudmi in naravo. V tem svetu imajo živali, rastline, kamni in elementi tudi dušo. Resen in dobrodušen izraz medveda na srebrniku nas opominja, da moramo živeti v sožitju z naravo.

Vrednostna stran prikazuje medveda, ki stoji pokončno, ima odprt gobec in kaže zobe. Ornament spominja na indijanska ročna dela.

Na drugi strani srebrnika je velika medvedja glava s smaragdno zelenimi očmi iz kristalov Swarovski. Njegov pogled in mimika izražata mirnost, samozavest in nezmotljivost.

Odlično darilo.

V seriji Oči sveta so že izšli srebrniki:

22,42 g, Oči sveta, Ustvarjalna sila kače 2021 
22.42 g Oči sveta, Modrost sove 2021 
22,42 g, Oči sveta, Moč tigra 2022 
22,42 g, Oči sveta, Umirjenost slona 2022 

Čistina Ag 925
Prevzem *
Davek Prodajna cena vključuje DDV.
Ohranjenost PP: Polirana plošča, poliranec, ni oznaka ohranjenosti kovanca, pač pa posebna obdelava kovnih ploščic in žigov. Kovanci so izdelani iz plemenitih kovin in v nizkih nakladah, za prodajo zbirateljem, ter zapakirani v posebne plastične kapsule.
Kovnica Austrian Mint