22,42 g, Cesarica Marija Terezija, Zakladi zgodovine - Srebrnik Pravičnost in značaj, 2017

Ob 300. obletnici rojstva cesarice Marije Terezije (1717 – 1780),kovnica Austrian Mint izdaja serijo srebrnikov CESARICA MARIJA TEREZIJA. Štirje kovanci, izdani v letošnjem in naslednjem letu, se bodo imenovali po vladaričinih odlikah kot so pogum, pravičnost, sočutnost in preudarnost.

Več podatkov

Nov

61,00 €
Obvesti me, ko pade cena

Kovnica Austrian Mint, Avstrija
Leto kovanja

2017

Čistina 925 / 1000
Mera kovanca (premer) 34 mm
Oznaka valute 20 EUR
Vsebnost srebra 20,74 g (2/3 oz)
Masa    22,42 g
Naklada 30 000

Cesarica Marija Terezija je bila zagotovo prototip sodobne ženske, vsestranska, inteligentna in samostojna. Bila je ljubeča žena, skrbna mati 16 otrok in vladarica, katere reforme so zaznamovale velik del tudi naše zgodovine. Na oblast je prišla nepričakovano, s 23 leti, nepripravljena na vlogo vladarice je prevzela in uspešno vodila habsburško cesarstvo kar 40 let. Vodile so jo glavne vrline kot so pogum, pravičnost, razumevanje in preudarnost.

Značilnost drugega kovanca Pravičnosti in značaj iz serije Cesarica Marija Terezija - posvečene 300. obletnici njenega rojstva - je relief, ki daje srebrniku poseben videz. Tridimenzionalnost kovanca poleg starinskega videza namreč poudarja večplastno vlogo cesarice v naši zgodovini.

Na eni strani kovanca je portret Marije Terezije z možem Francem I. Štefanom, delo Antona Wiedemanna (1724-1792). Na drugi strani je več elementov zgodovinskih medalj združenih v zanimiv motiv, ki v ospredje postavlja boginjo pravičnosti.


Za zbiratelje je na voljo tudi čudovit album za srebrnike (štiri iz serije Cesarica Marija Terezija + Taler) po ceni 15 €. Spremni tekst je v nemškem in angleškem jeziku.

Čistina 925/1000
Prevzem Takoj
Davek Prodajna cena vključuje DDV.
Ohranjenost PP: Polirana plošča, poliranec, ni oznaka ohranjenosti kovanca, pač pa posebna obdelava kovnih ploščic in žigov. Kovanci so izdelani iz plemenitih kovin in v nizkih nakladah, za prodajo zbirateljem, ter zapakirani v posebne plastične kapsule.
Kovnica Austrian Mint