15,78 g, Čar zlata - Mezopotamija 2019

Čar zlata, nova serija šestih zlatnikov pripoveduje zgodbe o vrednosti in čaru zlata starodavnih civilizacij. Na kovancih je poleg umetniških podob in zakladov civilizacij zapisana beseda zlato v pisavi posamezne kulture.

Več podatkov

Nov

1 090,00 €




Obvesti me, ko pade cena

Kovnica Austrian Mint, Avstrija
Leto kovanja 2019
Čistina 986 / 1000
Mera kovanca (premer) 30 mm
Oznaka valute 100 EUR
Vsebnost zlata 15,56 g
Masa    15,78 g
Naklada 30 000

Prvi zlatnik v seriji Čar zlata, Mezopotamija krasi portret legendarnega vladarja Nebukadnezarja II. V Danielovi knjigi v stari zavezi je zapisano, da je vladar z rogato krono ukazal izdelati zlato podobo, visoko trideset metrov. Postavil jo je v dolino Dura v babilonski pokrajini. Kip je predstavljal Babilon, njegovo veličastnost in moč ter bil predmet čaščenja.

Na drugi strani kovanca je upodobljena glava bika na zlati liri, eno najstarejših strunskih glasbil na svetu. Starost inštrumenta naj bi bila približno 4500 let, so odkrili leta 1929 na kraljevem pokopališču v mestu Ur, ki se nahaja v današnjem Iraku. Bikova glava na liri je iz čistega zlata.

Na voljo je tudi čarobna skrinjica za zlatnike serije Čar zlata. Nakup opravite s klikom ...

Čistina 986/1000
Prevzem Takoj
Davek Naložbeno fizično zlato je oproščeno plačila DDV po 118. in 119. členu ZDDV-1.
Ohranjenost PP: Polirana plošča, poliranec, ni oznaka ohranjenosti kovanca, pač pa posebna obdelava kovnih ploščic in žigov. Kovanci so izdelani iz plemenitih kovin in v nizkih nakladah, za prodajo zbirateljem, ter zapakirani v posebne plastične kapsule.
Kovnica Austrian Mint